Byindianer_anmeldelser

Senest opdateret

30.10 2020

PRÆRIEN PÅ ØSTERBRO

Anmeldelse i Politiken, 11. juni 2005

af Steffen Larsen


Der kommer en dreng gående hen ad stenbroen. Bump. Bump. Han er løbet hjemmefra. Eller rettere: Han er gået hjemmefra. For der er ingen, som kommer efter ham. Og han kan heller ikke skynde sig for al den oppakning, som bumper af sted efter ham. Hvad nu, lille Niels på 12 år?

I skjul

Janne Hejgaard genfinder prærien på Østerbro i København. 'Byindianer' er en roman for større børn. Niels bumper ind og ud af legehuse, han møder rare mennesker - og en enkelt, der er ubehagelig. Niels får et arbejde og et skjulested, men han kan ikke gemme sig for problemerne.

Løftet til morfar

Han har også et løfte at holde. Det er nu to år siden, morfar døde. Han gav Niels et lille skrin med en lille bog i. Morfar sagde, at han skulle læse den, når han var parat og havde fundet sin vej. Nu føler Niels sig parat, og ind i storbyhandlingen kommer en rigtig historie fra præriens land i gamle dage. Der hvor ulvene tuder og dusørjægerne flokkes.

Indianerblod i årene

Morfar er på vej østover for at genfinde sin kvinde, der er af Dakota-stammen. Med stigende spænding læser man hans dagbog om kampen for at overleve i den barske vinter. Og med stigende spænding følger man Niels, der kæmper for at finde sin vej. I begyndelsen er han pylret og omstændelig. Men knuder er til for at blive løst op. Atter en gang finder Niels rare mennesker, som kan se, hvad han rummer. Det antydes, at de også har Dakota-blod i årerne. De har i hvert fald en plads på landevejene til Niels for sommeren.

Nysgerrighed og energi

Bent Haller har skrevet om at overleve i byen i 'En grøn plet i himlen'. Der er noget af den samme fandenivoldskhed og optimisme i Janne Hejgaards historie. Det handler om at overleve som samler og lavere (ande)jæger. Det er oprigtigt interessant at følge en storbyindianers færden. Og bedstefars. Det er derimod ikke helt indlysende, hvorfor drengen må forlade sin mødrene tipi. Og det undrer også hans nye venner. Drikker de? Er de misbrugere? Bliver du slået? Nej! Niels bliver overset. Uden for hjemmet reagerer han med hidsighed, fordi han ikke har fundet sin vej endnu.

Niels prøver, om han ligesom sin morfar kan klare sig i ødemarken. Han stikker af hjemmefra. Der er sket noget i skolen - vi ved først sent i bogen hvad - og byens gader bliver for ham ødemarken, deraf titlen. Forældrene er i Niels' optik ligeglade med ham, og morfaderen, som var hans nærmeste "ven", døde for to år siden. Morfaderen forærede ham et skrin, som må åbnes, når han har taget fat om sit eget liv. Det mener Niels, han har nu. I skrinet ligger morfaderens dagbog fra hans lange flugt over det amerikanske kontinent, og for Niels bliver den en daglig inspiration og trøst.

Bogen er bygget op som en vekslen mellem dagbogsnotater og Niels' nutidige oplevelser. Den vekselvirkning fungerer godt, og både beretningen om Niels og ikke mindst dagbogen fængsler. Læs den for historiernes skyld.

Men der er også mange emner at diskutere: Kan det lade sig gøre for en 14-årig dreng at slå sig igennem som byindianer? Lever familier så atomiseret, at man kan stikke af med den rette løgnehistorie i bagagen, uden at nogen opdager det? Hvad er farligst - en ulv eller en pædofil? Hvordan klarer man sig som hjemløs? Niels' liv i parcelhuset kontra hans liv på byens gader.

Det er også en udviklingsroman: En dreng bliver mand! "Man skal have frihed til at følge sin egen vej", sagde morfaderen, og Niels må helt hjemmefra, før han har frihed nok til at blive voksen.

"Byindianer" er en fin bog til frilæsning for de 10-13-årige - også drengene. Kan også anvendes som fælleslæsning i 4.-5. klasse for hele klassen eller i mindre grupper.

BYINDIANER

Anmeldelse på EMU - Danmarks undervisningsportal, juni 2005

af Bent Rasmussen

Janne Hejgaard har skrevet en fin fortælling om drengen Niels på 12, der er lidt ude af sig selv. Romanen "Byindianer" handler derfor også om at komme til sig selv - og finde frem til sin egen identitet som selvstændig person. Forældrene virker lidt distante i forhold til deres søn, men en elsket, nu afdød morfars dagbog fra en barsk tur i Nordamerika skubber Niels i en rigtig retning.


Niels er gået hjemmefra, kun udstyret med sin mobil, lidt campinggrej, 500 kr., sin kastesten, som han arvet efter sin morfar - og morfaderens hemmelige skrin. I morfaderens skrin ligger dennes dagbog fra 1952, hvor han som ung overlevede et helt år i vildmarken i Nordamerika under yderst vanskelige vilkår.

"Bogen var min tro følgesvend dengang, jeg vandrede tværs over det halve Nordamerika. Jeg har skrevet det i den, som var det vigtigste for mig. Mine tanker, mine erfaringer, mine ideer, det som betød, at jeg overlevede. Kender jeg dig ret, befinder du dig lige nu under nogle omstændigheder, hvor du kan bruge det, jeg har skrevet. Du er af min stamme, som indianerne ville have sagt." (side 29)

Niels er ikke i vildmarken, men i København i nutiden. "Byindianer" er en parallelhistorie: Begge personer - morfaderen som ung og Niels - er på flugt fra noget. Niels fra en uheldig episode på skolen, hvor han langer en hård højrehånd ud imod en lærer, der opfatter en situation helt forkert. Morfaderen, fordi et kortspil udvikler sig uheldigt, selv om han rent faktisk sidder i held. De andre spillere bliver onde i sulet på ham, beskylder ham for at snyde, og under det efterfølgende opgør ryger morfaderens kniv i selvforsvar i halsen på en af de andre kortspillere. Er han morder?

Niels læser morfaderens historie i små bidder, og det er en fantastisk historie, der ridses op. 487 dage på overlevelsestur, en historie med et potentiale, der sagtens kunne stå alene, så stærk er den! Historien er gennemsyret af længslen efter indianerpigen Siob, som han bare må møde igen. Om morfaderen møder Siob? Læs venligst selv!

"Byindianer" er en fin skildring af en 12-årig drengs udvikling, sorgen over at have mistet et menneske, der forstod ham helt ind til den inderste kerne, og hans mange refleksioner over tilværelsen.

*

Janne Hejgaard udgav sin første undervisningsbog i 1974 og har siden skrevet en lang række bøger, der især henvender sig til folkeskolens ældste klasser. Bøgerne omhandler væsentlige sider af tilværelsen, som har betydning for den unges mulighed for at skabe et godt liv: kønsroller familieformer, personlig vækst, venskaber, politisk engagement og ikke mindst seksualitet.