Slangen_i_saekken_anmeldelser

Senest opdateret

30.10 2020

SLANGEN I SÆKKEN

Anmeldelse i ASLAN nr. 4, dec 1999

af Gunhild Lindstrøm


Enestående er et ord der kun sjældent er brug for. Slangen i sækken er en enestående børneroman. Den handler om følelser og etik og opbygger langsomt og sikkert en ulidelig spænding, der forløses til sidst. En spænding der ikke bygger på fang tyven-dramatik, men på stærke følelser og handlingskonsekvenser.

I en lille landsby bor Jens på næsten ti år. Man ved så meget om hinanden i små samfund, også at Antons mor er luder. Hvad det så er står mindre klart for Jens og hans kammerater, der klatrer op i hendes æbletræ for ved selvsyn at finde ud af det. De falder ned og kommer til skade, og det eneste gode der kommer ud af det, er at Jens og den et par år ældre Anton bliver venner.

Jens og hans morfar er meget tæt på hinanden, og morfar snakker stille og roligt med ham og fortæller ud af egen erfaring, at nogle gange kan man komme til at gøre skade selv om det slet ikke er det man vil. Og Jens begynder at tænke over, hvordan det der sker føles for andre.

Anton har en hemmelig hule hvor han opdrætter slanger til hævn over sin storebror, og Jens er med ham der den sommer. Hvad der derefter hænder er så intenst spændende og så væsentligt, at det ikke skal afsløres her.

Slangen i sækken er bogen at læse op fra 8-12, og med sit klare sprog og gode tryk kan mange læse den selv fra ni år. Den kommer vel som lydbog?

(Skrevet under psudonym)

SLANGEN I SÆKKEN

Anmeldelse i Berlingske Tidende 8. januar 2000

af Eva Glistrup


En dansk ø hvor alting går sin stille gang er rammen om en ny roman 'Slangen i sækken'. Bogen går ind i mange emner og formår samtidig at skabe en god helhed.

Jens er i 10-års alderen og har glæden af et tæt forhold til sin morfar som nogle børn driller ham med, fordi de synes morfaren er lidt underlig. Men han er god at tale med, hvis man har været med til noget man fortryder bagefter. Og Jens er ikke stolt af at have været med til at belure en kvinde som de andre drenge havde udnævnt til 'luder'. Det er hun nu ikke og Jens får både fornøjelser og bekymringer i sit senere venskab med 'luderens' søn Anton.

Både de mange samvittighedsspørgsmål, som bogen rejser, og sorgen er i børnehøjde. Det svære og det lettere og varme blander sig smukt i denne bemærkelsesværdige danske debut, der bestemt ikke bestræber sig på at være med på noderne, men snarere kan virke lidt altmodisch.

SOMMER MED ANTON

Anmeldelse i 'Job og børn' nr. 9, 2000

Af Mette Jensen, PGU'er og tillidsrepræsentant

Spændende bog for de større børn om livet i et lille ø-samfund og om at gøre det forkerte, selv om man slet ikke ville

*

'Slangen i sækken' hedder en ny roman for de 8-10 årige. Bogens handling foregår på en ø, og hovedpersonen er drengen Jens, der hver dag efter skole passes af sin morfar, som han har et meget tæt forhold til. Morfaderen er fraskilt og bor i et hus sammen med sin hund, en kat og to kaniner i baghaven.

Morfaren henter ting og sager fra genbrugspladsen og går ikke så stærkt op i, om der lugter eller er rodet. For eksempel vasker han kun op, når der ikke er mere rent porcelæn.

Jens og hans kammerater lever det frie børneliv. Som andre børn er de nysgerrige, især når de voksne svarer undvigende på deres spørgsmål. Når børnerne selv beslutter sig for at finde svarene har det omnkostninger.

Efter en mislykket skoledag får Jens lettet sit hjerte overfor morfaderen, som forklarer, 'at man nogle gange kan komme til at gøre skade, selvom det slet ikke er det man vil', og så fortæller morfaren om en episode fra sin egen barndom, hvor han selv gjorde den erfaring.

Ved morfaderens mellemkomst bliver Jens kammerat med drengen Anton, som han førhen ikke har regnet for noget særligt. Men det viser sig, at Anton har mange kvaliteter. Da Jens bliver præsenteret for Antons far, er der nogle brikker, som falder på plads, og Jens må sande morfaderens ord om, at man ikke skal lytte til sladder.

De to drenge oplever en spændende sommer sammen. Anton ved en masse om dyrelivet i vandhuller og livet i skoven, og som bekræftelse på deres venskab indvier han Jens i en hemmelighed. I slutningen af bogen havner Jens i et dilemma. Mere skal ikke afsløres her, men bogen er spændende til det sidste.

SLANGEN I SÆKKEN

Anmeldelse/ omtale ubekendt sted

Af ukendt person (Min afskrift af fotokopi.)

Morfar er Jens' bedste ven. Morfar har indfølingsevne og en umiddelbar forståelse for, hvilke problemer en dreng på 10-11 år kan komme ud for. Og problemer kan der være nok af. Jens oplever sladder og mobning, men også et gryende venskab med Anton som har hemmelige hemmeligheder. En varm og dejlig bog om børns kriser i en ganske almindelig hverdag. Om sladder og mobning i hverdagen og om hvordan en forstandig voksen - morfar - med humor, forstand og indlevelsesevne kan være katalysator i børnenes problemfyldte verden.

Bogen kan anvendes fra 4. klasse.