Jack_Emil_Vanja_ anmeldelser

Senest opdateret 31.01 2021

J A C K  -  E M I L  -  V A N J A

LEKTØRUDTALELSE / MATERIALEVURDERING

DBC uge 18 2019

af Ingelise Blom Hansen


Om 'Jack og den mystiske bog':

Jack går i 3. klasse. Han ved alt om myrer. De andre synes, han er mærkelig. Især Emil synes det, så han driller og mobber Jack rigtig meget. Heldigvis har Jack verdens bedste far, en god veninde og en mystisk bog.

Emner: drenge; for 10 år, 11 år, 9 år; let at læse; magi; mobning; myrer; piger; venskab


Om 'Emil og uhyret':

Emil hader skolen. Hans far er rejst langt væk uden at sige farvel. Hans mor ligger på sofaen og er ked af det. Emil er vred og driller de andre, især Jack, ovre i skolen.

Emner: angst; drenge; ensomhed; familien; for 10 år, 11 år, 9 år; følelser; let at læse; mobning; piger; udenfor; uhyrer; venskab


Om 'Vanja og de tre ønsker':

Vanja er en drengepige. De andre piger gider hende ikke. Da hun var mindre, var hun lige ved at dø, men så kom en fe og gav hende tre ønsker, som hun får brug for.

Emner: drengepige; for 10 år, 11 år, 9 år; kønsroller; let at læse; magi; mobning; venskab


MATERIALEVURDERING af ALLE TRE BØGER

Kort om bøgerne

Jack, Emil og Vanja får en bog hver, hvor de fortæller om de samme oplevelser set fra hver deres synsvinkel. Emil driller, Jack er udenfor og Vanja er en drengepige, som pigerne ikke vil lege med. Læs om, hvordan de tre kommer til at blive venner. Fra 9 år.


Beskrivelse

Emil, Vanja og Jack er hovedperson i hver deres bog. De har alle tre på forskellig vis haft det svært i skolen. Vanja og Jack kommer fra velfungerende familier, mens Emil kommer fra en familie, hvor faren er væk og moderen det meste af tiden ligger i sengen. Jack er nørden, der elsker dyr og især myrer. Vanja er drengepigen, der hader kjoler og langt prinsessehår. Jack og Vanja får tidligt et særligt venskab. Emil er omgænger i tredje klasse, han driller og er ondskabsfuld især over for Jack. Lidt magi og forskellige omstændigheder bringer de tre børn tæt på hinanden. Bøgerne har få illustrationer. Siderne ligner siderne i en almindelig bog med meget tekst - dog med lidt større font. Lixen er lav fra 9 til 12. Der findes ideer til undervisningsbrug på forfatterens hjemmeside.


Vurdering

Tre titler med meget indhold. Mange børn vil kunne identificere sig med personerne og de ting, som foregår. Selv om lixen er lav, er det ikke letlæste bøger. Her er meget tekst, som skal læses og forstås. Bøgerne vil med fordel kunne bruges til undervisning fra 3. klasse.


Til bibliotekaren

Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek. Kan eventuelt indkøbes i klassesæt.


Forfatterens kommentarer til lektørudtalelsen


Vanja er en drengepige, ja, men hun er også den dygtigste i klassen. Jeg har gerne villet præsentere sådan en pige, bl.a. fordi Vanjas dygtighed er en torn i øjet på hendes klassekammerater og anledning til mobning. Det læser jeg sjældent om i børnebøger.


De tre bøger rummer i et vist omfang de samme historier set med hver af de tre personers synsvinkel, ja, men hver historie rummer også begivenheder, som ikke findes i de andre to bøger, og som netop har betydning for historiens hovedperson.


Historierne har lav lix og meget indhold, ja. Jeg har den erfaring, at børn omkring 10 år begynder at gøre sig overvejelser af mere abstrakt karakter. De bliver mere tænksomme, de begynder at overveje etiske og sociale forhold. Jeg skriver bl.a., som jeg gør, i et forsøg på at tilbyde disse reflekterende børn tekster, som kan mætte netop den slags sult.

Og selvfølgelig: at tilbyde fængende og relevante historier til de voksne, undervisere eller forældre, som gerne vil tale med børnene om den type emner. Historierne kan bruges til at støtte børn i at udvikle en etik - at blive etisk myndige. Læs evt. mere om dette HER.