Lilja_og_den_stjaalne_magi_anmeldelser

Senest opdateret

30.10 2020

LILJA OG DEN STJÅLNE MAGI

Lilja bor på øen Perleponés sammen med feer, venlige spøgelser, flittige gnomer og syngende havfruer. Alt er idyl, indtil onde gæster kommer til øen og skaber ballade. Hvad gør perleponéserne nu? De har ikke engang sprog for sådan, som de to nyankomne opfører sig.

Lilja må have fat i 'Bogen om alting' - en vældig tyk bog, alting fylder som regel ret meget - og der finder hun en forklaring.

Historien er skrevet i samarbejde med mit ældste barnebarn, Viola Gazan.

Viola har ligesom de fleste andre i vores gren af familien skrevet historier, siden hun lærte at skrive og læse. Hun kastede sig som 12-årig ud i at skrive fanfiction, og da hun er tresproget, skrev hun på engelsk og udgav sine historier 'Outside Watchers' på en canadisk hjemmeside. Hun fik mere end 800.000 læsere. Jeg var selvfølgelig himmelfalden, mens Viola ikke selv forstod, hvor mange det var.

Hun var bare 8-9 år, da hun foreslog, at vi skrev en historie sammen. Den var jeg

med på. Vi besluttede historiens rammer: persongalleri, handling, lokation osv., og

i de kommende måneder udvekslede vi udkast mellem Samsø og Berlin. Til sidst

havde vi den færdige historie: Den Stjålne Magi, som jeg trykte på A4 ark og

foldede til A5. Viola stod for illustrationerne, som der var lavet plads til i teksten.

Nu er historien udkommet på forlaget Turbine. Violas illustrationer er blevet skiftet

ud med Bodil Bang Heinemeiers, og titlen er nu: Lilja og den stjålne magi. Den

sødeste lille fortælling om den magt, som venlighed har.

LILJA OG DEN STJÅLNE MAGI

Lektørudtalelse 24. maj 2018

af lektør Marion Tirsgaard

Kort om bogen

Lilja bor på øen Perleponés, hvor feer, gnomer, havfruer og venlige spøgelser lever af at dyrke og sælge perlemorsblomster, og hvor man ikke kender til ondskab. Men en dag kommer der to fremmede med ondt i sinde til øen. Til højtlæsning fra 6 år og selvlæsning fra 9 år.

Beskrivelse

Da Perleponés dyrebare perle i den ubevogtede Birkeskov bliver stjålet af troldmanden Skolde og hans ravn, forandres alt på den harmoniske ø, hvor beboerne end ikke kender ord som 'lyve' og 'stjæle'. Feerne kan ikke længere flyve, gnomerne farer forvildede rundt og havfruerne synger ikke længere. Lilja forsøger at få perlen tilbage, men Skolde vil ikke lytte til hende. Lilja må lægge en snedig plan, der langsomt får Skolde på andre tanker.

Viola Gazan er 16 år og har skrevet bogen i samarbejde med sin mormor, forfatter og foredragsholder, Janne Hejgaard.

Vurdering

Det er en skøn lille historie om at det gode altid vinder over det onde, blot man er tålmodig og vedholdende. Bogen emmer af eventyrlighed, godhed og magi og er fuld af små fine og iderige detaljer i historien. Bogen er illustreret af Bodil Bang Heinemeier, der meget fint rammer stemningen i bogen.

Andre bøger om samme emne/ genre

Bogen minder om serier som Det Hemmelige Rige, hvor af Det fortryllede slot er 1. bind og Josefine Ottesens serie om Roselil og hendes venner.

Til bibliotekaren

Anbefales til indkøb til både højtlæsningshylderne og til hylderne med skønlitteratur.